Tervetuloa !

Tervetuloa! Sisustan vähitellen kahta 1:12 nukketaloa ostetuilla ja itse tehdyillä esineillä. Nukketalot on hankittu käytettyinä. Mineily on aikuisten harrastus, esineet sopivat noin yli 14-vuotiaille. Joissakin postauksissa on myös kuvia oikeista taloista tai luonnosta.

21. heinäkuuta 2024

Takon tehdas Tampereella ja näkymä Pispalanharjulta

Onkohan kukaan tehnyt miniatyyritalona historiallista tehdasta? En ole koskaan missään nähnyt, vaikka siitä voisi saada aika mielenkiintoisen vanhoine työkaluineen ja pienet työntekijät sinne ahertamaan.

Tässä kuvassa on oikea ja vielä toiminnassa oleva Takon kartonkitehdas Tampereen ydinkeskustassa. Vanhojen tiilitehtaiden piiput on Tampereen keskustalle tunnusomainen näky, mistä on ehkä joillekin ulkopaikkakuntalaisille syntynyt väärä kuva Tampereesta. Eräs muualta kotoisin oleva kirjoitti netissä, että Tampere on 'nokinen kaupunki' ja luulenpa, että hän perusti näkemyksensä juuri tehtaan piippujen kuviin. Jotkut vanhat tehtaat eivät ole enää tehdaskäytössä, vaan tiloissa on muuta toimintaa. En sanoisi Tamperetta 'nokiseksi', vaikka tietysti keskustassa on liikennettä ja Tampereen uudehko raitiovaunu eli 'ratikka' myös liikennöi Hämeenkatua pitkin. Olen kerran testannut ratikan matkustajana ja se oli miellyttävän tasaista ja nopeaa kyytiä.

Tampere on kokonaisuutena katsoen vihreä kaupunki, joka sijaitsee kahden ison järven välissä, Näsijärven ja Pyhäjärven. Tampereella on 34 yleistä uimarantaa, joista osa on pieniä ja osa vähän isompia rantoja. Kuuluisin ranta on Pyynikin uimaranta lähellä keskustaa. Kaiken kaikkiaan Tampereen kunnan alueella on noin 160 järveä. Katso myös alempi kuva Pispalanharjulta.

Tampereen Takon tehdas keskustassa 2024. Kuva: oma.

Talvinen kuva Pispalanharjulta. Kuva: Wikipedia, sallittu jako.

Pispalanharjulta näkyy Pyhäjärvi ja Näsijärvi, tässä kuvassa on Pyhäjärvi. Luulen, että kuva on otettu Pyykkimettästä, joka on pieni puisto harjulla. Pispala on taitelijoiden suosima vanha asuinalue, joka rakennettiin alun perin työläisille, mutta on nykyisin arvostettu alue sen maisemien ja historian tähden. Pispalassa on kirjailija Lauri Viidan museo, joka sijaitsee hänen isänsä rakentamassa puutalossa. Noin 1970-luvulla Pispalan ihanat puutalot aiottiin purkaa kaupungin toimesta ja rakentaa tilalle tasakattoisia tiilitaloja. Onneksi Pispalan asukkaat vastustivat hanketta ja alueen kaunis historiallinen ilmapiiri säilyi. Työläiset saivat aikoinaan rakentaa talonsa kuinka päin halusivat ja se antaa oman viehätyksensä Pispalan rinteen maisemiin.

Tampereen maa-alueen pinta-ala on 524,89 ja vesistön 164,70 neliökilometriä. Tampereen ilmasto on mantereinen, mutta isot järvet tuovat siihen merellisiä vaikutteita järvien suunnasta puhaltavien tuulien muodossa. Tampere on asukasluvultaan Suomen kolmanneksi suurin kunta, Helsingin ja Espoon jälkeen. Tampereen jälkeen suurimpia ovat Vantaa, Oulu ja Turku. Tällä hetkellä Tampereen alueella on 255,050 asukasta ja joka vuosi asukasluku kasvaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kivat kommentit piristävät päivää :)