2. marraskuuta 2023

Osaatko lukea vanhaa suomenkielistä tekstiä ?

Kuinka moni osaa lukea tekstiä, jossa on käytetty vanhanaikaisia kirjaimia? Ainakin eräs kirjastonhoitaja sanoi, ettei hän osaa sitä lukea.

Minulla on vanha Biblia, joka kuului sukuni merimiehelle 1800-luvun lopulla, se on painettu vanhoilla kirjaimilla. Olen sitä hitaasti oppinut lukemaan ja siitä sain ajatuksen kerätä vanhojen kirjainten aakkoset yhteen artikkeliin. Tässä blogissa on myös sivu Almanakka, jossa voi opetella lukemaan vanhaa tekstiä Almanakan sivuilta. Oppia ikä kaikki. 

Kouluissa on nyt luovuttu kaunokirjoituksesta, sekin voi tulevaisuudessa olla sellaista tekstiä, jota kaikki eivät osaa lukea. Mielestäni myös vanhoja fontteja olisi hyvä osata lukea, ainakin he, jotka ovat historiasta tai kirjallisuudesta muutenkin kiinnostuneita. Tämän fontin nimi on UnifrakturMaguntia.

Miten tämä aihe liittyy nukkeblogiin? Sen vuoksi, että Ruusulan nukkekodissa eletään vanhaa aikaa, kylläkin melko vapaasti soveltaen. Tässäpä siis vanhat aakkoset:


Vanhat Aakkoset - Vanhat Aakkoset

a A = a A

b B = b B

c C = c C

d D = d D

e E = e E

f F = f F

g G = g G

h H = h H

i I = i I

j J = j J

k K = k K

l L = l L

m M = m M

n N = n N

o O = o O

p P = p P

q Q = q Q

r R = r R

s S = s S

t T = t T

u U = u U

v V = v V

w W = w W

x X = x X

y Y = y Y

z Z = z Z

å Å = å Å

ä Ä = ä Ä

ö Ö = ö Ö


Kaunis ilma tänään = Kaunis ilma tänään

Nukkekotiblogi = Nukkekotiblogi

Lunta sataa = Lunta sataa

Terveisin mummu = Terveisin mummu

Suomi Finland = Suomi Finland

Sifu pastilli = Sisu pastilli

Marraskuu = Marraskuu

Alla on kuvia vanhasta merimiehen Bibliasta, sen välissä oli pitkään kirjanmerkkinä heinänkorsi.

Kirjoitustapa oli muutenkin erilainen ennen, esimerkiksi sana- ja lausemuodoissa. Bibliassa pienen s-kirjaimen tilalla on kirjain f, mutta se lausutaan s-kirjaimena. Esimerkiksi kuvassa luvussa 3 jae 2: Ja sanoi.. on kirjoitettu 'Ja fanoi..' Kuitenkin myös tavallista s-kirjainta käytettiin tekstissä. Jos sanassa oli kaksi s-kirjainta peräkkäin, ne kirjoitettiin sf, esimerkiksi sana 'unessa' kirjoitettiin 'unesfa'. V-kirjaimen tilalla käytettiin välillä kaksois-w-kirjainta. Esimerkiksi sanassa vanha = wanha.

Ehkä joku opettaja voisi opettaa vanhaa kirjoitustapaa vielä tarkemmin, mutta tässä oli vähän alkeita. Saa myös kommentoida, jos on tietoa.

Nykyajan fontilla sama teksti = 
Alla on kuvia vanhasta merimiehen Bibliasta, sen välissä oli pitkään kirjanmerkkinä heinänkorsi. 

Kirjoitustapa oli muutenkin erilainen ennen, esimerkiksi sana- ja lausemuodoissa. Bibliassa pienen s-kirjaimen tilalla on kirjain f, mutta se lausutaan s-kirjaimena. Esimerkiksi kuvassa luvussa 3 jae 2: Ja sanoi.. on kirjoitettu 'Ja fanoi..' Kuitenkin myös tavallista s-kirjainta käytettiin tekstissä. Jos sanassa oli kaksi s-kirjainta peräkkäin, ne kirjoitettiin sf, esimerkiksi sana 'unessa' kirjoitettiin 'unesfa'. V-kirjaimen tilalla käytettiin välillä kaksois-w-kirjainta. Esimerkiksi sanassa vanha = wanha. 

Ehkä joku opettaja voisi opettaa vanhaa kirjoitustapaa vielä tarkemmin, mutta tässä oli vähän alkeita. Saa myös kommentoida, jos on tietoa.

Biblian tekstiä

Biblian etusivu ja vuosiluku 1880

Biblian nahkakansi ja metalliset reunat

2 kommenttia:

  1. kyllä iätä fraktuuraa harjoiteltiin koulussa vähän 60 luvulla .oli niin vanha opettaja.oli ollut isällänikin 20 luvulla.sitä on kiva lukea kun ei aukea ihan heti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva tietää tuo, sitä ei taideta enää koulussa opettaa. Aika hienoa, että myös isällä on ollut sama opettaja. Olisi mielenkiintoista kuulla enemmänkin tarinoita entisajan kouluista.

      Poista

Tämän blogin tarkoitus on olla hyvän mielen blogi, sen vuoksi kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.
Kivat kommentit piristävät päivää :)