22. lokakuuta 2022

Kielikurssia ja kirjallisuutta nukkeperheessä

"22. lokakuuta 1851, keskiviikko, Seweruksen nimipäi"

"Pastori Liljeroosin opetus on ollut hauskaa. Me olemme Sofian kanssa oppineet jo muutamia englanninkielisiä lauseita. Joskus lausumme joitain sanoja hassusti ja pastorin iso vatsa alkaa hytkyä, kuin häntä vähän naurattaisi, mutta hän ei raaski nauraa meille ääneen. Joskus käymme pastorin opetuksen jälkeen Sofian kanssa teellä pastorin vaimon Eveliinan keittiössä. Hän kattaa meille tuoretta pullaa ja kuumaa teetä pöytään, kirjaillun pöytäliinan päälle. Eveliina-rouvalla on myös oma keittiöpiika, mutta silloin kun käymme siellä, hän tekee kaiken itse. 

Eräänä päivänä kun tulin pappilasta kotiin, huomasin salin pöydällä kaksi englanninkielistä kirjaa. Sydän ihan hypähti, kun näin ne, sillä olin kuullut Jane Austenin kirjoista Eveliina-rouvalta. Kukaan muu ei osaa niitä lukea kuin hän ja hänen naimaton sisarensa Maveliina. Kukkakylässä ei ole ennen ollut kieliopetusta aikuisille, me olemme Sofian kanssa ensimmäiset. 


Amalia ihastuu uusiin kirjoihin


Kysyin Henrikiltä: 'Mistä olet löytänyt nuo kirjat?'

Henrik vastasi: 'Kauppalaivasta ne ostin, sinulle kannustimeksi englanninkielen harjoitteluun. Olen kuullut, että nuo kirjat ovat naisten mieleen Englannissa'.

Minä: 'Kiitos paljon, mutta viimeksi kauppalaivassa ei ollut näitä kirjoja'.

Henrik vastasi: 'Ostin ne Lyypekin satamasta'.

Minä: 'Siitähän on jo aikaa kun siellä asti purjehditte?'

Henrik: 'Niin..onhan siitä aikaa.'

Minä: 'Oletko kauankin suunnitellut minun kieliopintojani?'

Henrik vastasi hymyillen: 'No, ehkä vuoden ajan olen sitä miettinyt'.

Minua vähän hymyilytti, Henrik osaa aina ajatella pitkälle, mutta hyvin hän oli pitänyt suunnitelmat minulta piilossa.

Kysyin: 'Mitä muuta olet minulle suunnitellut, jos saan kysyä ?'

Henrik: 'Mietin, jos sinä vaikka kirjoittaisit englanninkielisen kirjan'.

Menin ihan sanattomaksi ja ajattelin, että Henrik yliarvioi minua nyt liikaa. Mutta en sanonut sitä, vaan laitoin takkaan tulen ja selailimme yhdessä noita ihania uusia kirjoja. Lapsetkin tulivat kohta sisälle pihalta posket punaisina. Laitoin meille kuumaa mehua ja ruisleipää ja istuimme koko perhe hiljaa pöydässä, kynttilän valossa mutustellen. Päässäni pyöri tuhansia ajatuksia omasta kirjasta ja englanninkielen sanoista."

Amalia

Kirjoista

Jane Austen oli englantilainen kirjailija, joka eli vuosina 1775-1817. Hän kirjoitti kuusi romaania, joissa hän kuvasi englantilaista keskiluokkaa huumorilla. Hän ei mennyt koskaan naimisiin. Teos Sanditon jäi hänellä kesken vuonna 1817 ja joku toinen kirjoitti sen loppuun.
Nämä miniatyyrikirjat ovat Emma ja Mansfield Park (Kasvattitytön tarina). Alkuperäisissä kirjoissa Jane Austenin aikaan ei ollut värikkäitä paperikansia kuten näissä, eikä tietenkään viivakoodia takasivulla. Kirjat eivät oikeasti avaudu.

Suomessa ei Amalian aikaan vuonna 1851 ollut romaanikirjallisuutta, ensimmäiset suomenkieliset kirjat olivat Raamattu (Biblia; se on Coco Pyhä Raamattu Suomexi 1642) ja Aapinen (ABCkiria), jonka Mikael Agricola julkaisi vuonna 1543. 
Aleksis Kiven romaani Seitsemän veljestä julkaistiin vuonna 1873. Se oli ensimmäisiä suomenkielisiä romaaneja, sitä ennen oli ilmestynyt Karl Jakob Gummeruksen 'Ylhäiset ja alhaiset' jatkokertomuksena. 
Elias Lönnrotin keräämä ja toimittama suomalais-karjalainen kansanrunojen kokoelma 'Vanha Kalevala' ilmestyi vuonna 1835 ja 'Uusi Kalevala' vuonna 1849. Kalevala on Suomen kansalliseepos. Sukututkimuksessa löytyi erään avioliiton kautta linkki erääseen sukuun ja mieheen, joka asui Laukon kartanossa ja hänen kotiopettajansa oli Elias Lönnrot, joka päiväsi kartanossa silloin Kalevalan. Historia on mielenkiintoista. 

Lähde: Wikipedia


Jane Austen sisarensa
Cassandran piirtämänä

- Public Domain -


Miniatyyrikirjat: Huuto.net

1 kommentti:

  1. Hauska näkökulma kielen oppimiseen. Ihminen on oppinut muita kieliä koko olemassaolonsa ajan. Jos sitä näin ajattelee, uusien sanojen oppiminen on hyvin luonnollinen prosessi. Kielen takana on aina kommunikaation onnistuminen ja yhteisymmärrys, jotka takaavat myös liiketoiminnan onnistumisen.
    https://www.iwginstituutti.fi/kielikoulutus

    VastaaPoista

Tämän blogin tarkoitus on olla hyvän mielen blogi, sen vuoksi kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.
Kivat kommentit piristävät päivää :)