Tervetuloa !

Tervetuloa! Sisustan vähitellen kahta AIKUISTEN 1:12 NUKKETALOA ostetuilla ja itse tehdyillä esineillä. Esineet eivät ole leikkikaluja, vaan koristeita, joiden keräilyä voivat harrastaa noin yli 14-vuotiaat. Joissakin postauksissa on myös kuvia oikeista taloista tai luonnosta.

30. heinäkuuta 2024

Kesä on vielä - uusia kuvia Hatanpäältä

Joka vuosi yhä aikaisemmin ihmiset puhuvat kaupungissa syksystä. Tänä vuonna kuulin sen jo heinäkuun alussa, kun puhuttiin iltojen pimenemisestä ja villapaidoista. Näitä puheita kuulee kauppojen kassoilla ja bussipysäkeillä nykyisin joka vuosi keskellä parasta kesää. En muista, että olisin vielä 20 vuotta sitten ja sitä ennen kuullut vastaavia puheita. Eivätkö ihmiset pidä kesästä?

Hatanpään puiston venelaituri iltapäivällä 27. heinäkuuta 2024.

Etelä-Suomessa illat alkavat pimetä elokuussa, vaikka ei aikaisin illalla niin kuin talvella. Koulut alkavat pian ja monille se merkitsee 'syksyä' kuten myös lomalta paluu takaisin työelämään. Koulut alkoivat ennen vasta syyskuun alussa, olisikohan siitä jäänyt ihmisille se mielikuva, että syksy tulee sitten kun koulujen kellot alkavat soida? Joillekin syksy jo alkaa kun päivät alkavat lyhentyä juhannuksen jälkeen, vaikka ne lyhenevät hitaasti. Täällä aurinko nousi tänään jo aikaisin aamulla klo 4.51 ja laskee vasta klo 22.09.

Syksy ei ole luonnossa vielä.

Hatanpään rantapolun varrella on penkkejä. Tunnelma oli rauhallinen vaikka puisto on suosittu.

Luonnossa syksy on sitten, kun puiden lehdet värjäytyvät ruskan iloisiin väreihin ja linnut kokoontuvat parviin lähteäkseen muuttomatkalle. Yleensä se tapahtuu syyskuussa. Lokakuussa puut ovat tiputtaneet lehtensä ja oksat ovat paljaina. Ensilumi on usein satanut täällä lokakuun puolessa välissä, mutta pysyvä lumi on yleensä laskeutunut maahan vasta marras-joulukuussa. Eli juhannuksesta laskien lumen tuloon on lähes puoli vuotta vielä aikaa. Pohjoisessa Suomessa on vähän erilainen sykli.

Kaupat alkavat mainostaa syysvaatteita ja koulutarvikkeita jo kesällä, mutta se on vain kaupallista, eikä liity luonnon kiertokulkuun.

Kävin taas viime viikonloppuna Hatanpään arboretumissa ja kävelin rantapolkuja pitkin ihaillen  kimmeltäviä Pyhäjärven aaltoja ja siellä seilaavia veneitä. Kesätuuli oli suloisen lämmin, mutta ei tukahduttava. Ruusut kukkivat vielä ruusutarhassa ja iloisia kesähäitä vietettiin kartanossa. 

Suosittelen lämpimästi nauttimaan kesästä sen viimeisiin hetkiin saakka, sillä syksyä riittää sitten syys-marraskussa kolme kuukatta. Katselkaa puita, niin kauan kun ne ovat vihreitä, on kesä, säästä riippumatta. Kesän voi aistia kaikilla aisteilla kun menee ulos siitä nauttimaan. Kaupungeissakin on puistoja ja rantoja, missä voi kesästä nauttia.

Kirkkovene Pyhäjärvellä. Pirkan Soutu-tapahtuma.
Kuva on otettu vasten aurinkoa, siksi näyttää maisema tummalta, vaikka oli vasta noin klo 17.

Hatanpään kartanon puistoa vanhoine puineen.

Arboretumin kaunottaria










Tämän ruusun lajike on Kotiliesi ja omenat alkavat kypsyä.

Maataloudessa elokuu on sadonkurjuuaikaa ja metsissäkin on satoa poimittavaksi. Elokuu on  kesäkuukausi loppuun asti, satoi tai paistoi. Kaunista, virkeää ja luonnonläheistä elokuuta kaikille!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kivat kommentit piristävät päivää :)